Ta strona używa plików cookie w celu prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.    Polityka Prywatności    AKCEPTUJĘ

Zespół Szkół COGITO
Data założenia szkoły: 1934 pod nazwą Publiczna Szkoła Dokształcająca Zawodowa

„Nie ma nic piękniejszego, nic potężniejszego niż to dążenie naprzód”

Z. Herbert


Wybierz nas! My Ciebie już wybraliśmy!

Zespół Szkół COGITO w skład, którego wchodzą:

Technikum Nr 1 im. Zbigniewa Herberta

Branżowa Szkoła I stopnia w Siemianowicach Śląskich


W każdym zawodzie w Technikum realizowane jest rozszerzenie z języka angielskiego. Drugi język do wyboru pomiędzy niemieckim, hiszpańskim i rosyjskim.


Technik hotelarstwa/ Technikum nr 1 ZS Cogito

technik hotelarstwa
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • promocji i sprzedaży usług hotelarskich,
  • wykonywać wszelkie prace związane z obsługą gości w recepcji,
  • przygotować jednostki mieszkalne do przyjęcia gości,
  • organizować śniadania, konferencje i imprezy w obiekcie hotelarskim,
  • władać płynnie językiem obcym

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • na stanowiskach kierowniczych w obiektach hotelarskich jako recepcjonista, konsjerż, kasjer w recepcji hotelowej
  • w gastronomii hotelowej jako kelner, barman, barista
  • w dziale służby pięter jako inspektor, pokojowa
  • w hotelu, w dziale rezerwacji, marketingu lub księgowości
  • w obsłudze ruchu turystycznego (animator czasu wolnego)
  • jako personel pokładowy linii lotniczych, na promach i statkach pasażerskich
  • w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach

Opiekun profilu:

mgr Krzysztof Brożek

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja Cogito DOŁĄCZ DO NAS technik hotelarstwa

Technik żywienia i usług gastronomicznych/ Technikum nr1 ZS Cogito

technik żywienia i usług gastronomicznych
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • pracować na wysokim poziomie umiejętności kulinarnych,
  • planować i oceniać diety żywieniowe,
  • organizować produkcję gastronomiczną,
  • planować i realizować usługi gastronomiczne,
  • zarządzać obiektami restauracyjnymi i hotelarskimi.

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • w renomowanych hotelach i restauracjach,
  • prowadząc własną działalność gastronomiczną,
  • realizować się w firmach świadczących szeroki zakres usług cateringowych.

Ponadto możesz kontynuować swoją edukację na studiach wyższych związanych z dietetyką.

Opiekun profilu:

mgr Alicja Kopeć

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja Cogito DOŁĄCZ DO NAS

Technik organizacji turystyki/ Technikum nr1 ZS Cogito

technik obsługi turystycznej
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • jak połączyć pasję opartą o ciekawość świata, spełnianie marzeń o podróżach i jednoczesne zarabianie środków pieniężnych,
  • jak profesjonalnie udzielać informacji turystycznej,
  • organizować, sprzedawać i realizować imprezy turystyczne,
  • organizować konferencje i kongresy,
  • doskonalić języki obce.

Ponadto, będziesz mógł zdobyć dodatkowe certyfikaty: animatora czasu wolnego, pilota wycieczek dzięki którym wyróżnia się na turystyczno-hotelarskim rynku pracy.

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • w biurach i agencjach turystycznych,
  • w hotelach w najpiękniejszych kurortach świata (pilot, rezydent, animator czasu wolnego),
  • w punktach informacji turystycznej,
  • w urzędach administracji państwowej związanych z organizacją i promocją turystyki,
  • w portach lotniczych i morskich,
  • w biurach sprzedaży biletów lotniczych,
  • we własnym biurze podróży.

Opiekun profilu:

mgr Adam Łukasik

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja CogitoDOŁĄCZ DO NAS

Technik reklamy/ Technikum nr1 ZS Cogito

technik organizacji reklamy
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • współpracy z agencjami reklamowymi i mediami,
  • umiejętności posługiwania się programami graficznymi,
  • organizować i prowadzić kampanię reklamową,
  • prowadzić reklamę dla firm w social mediach,
  • nagrywać spoty reklamowe

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • w pełnoprofilowych i specjalistycznych agencjach reklamowych,
  • w działach marketingu i reklamy przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych,
  • w biurach ogłoszeń środków masowego przekazu,
  • w działach promocji środków masowego przekazu,
  • w agencjach scenariuszowych, studiach graficznych i produkcyjnych,
  • w agencjach do spraw kontaktów z prasą i kształtowania opinii publicznej (public relations).

Opiekun profilu:

mgr Ilona Moś

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja CogitoDOŁĄCZ DO NAS

Technik usług kelnerskich/ Technikum nr1 ZS Cogito

technik w zawodzie kelner
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • profesjonalnych umiejętności barmańskich,
  • samodzielnej pracy na stanowisku baristy,
  • przygotowywać obiekt do obsługi gości,
  • władać płynnie językiem obcym.

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • we wszelkiego rodzaju obiektach, związanych z gastronomią, takich jak: hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki,
  • dla firm cateringowych

Opiekun profilu:

mgr Damian Królikowski

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja CogitoDOŁĄCZ DO NAS

Technik technologii drewna/ Technikum nr1 ZS Cogito technik w technologii drewna

technik w technologii drewna
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • wykonywać wyroby z drewna i tworzyw drzewnych,
  • organizować i wykonywać prace związane z naprawą, renowacją i konserwacją wyrobów stolarskich,
  • sporządzać dokumentację projektową, konstrukcyjną i technologiczną,
  • organizować i nadzorować procesy produkcyjne związane z przetwarzaniem drewna.

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem i obróbką drewna np.: zakładach stolarskich, fabrykach mebli, firmach budowlanych, instytutach naukowo-badawczych

Opiekun profilu:

mgr Damian Królikowski

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja CogitoDOŁĄCZ DO NAS

W każdym zawodzie w Technikum realizowane jest rozszerzenie z języka angielskiego. Drugi język do wyboru pomiędzy niemieckim, hiszpańskim i rosyjskim.


Kucharz/ Branżowa Szkoła I Stopnia ZS Cogito

Kucharz
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • profesjonalnie sporządzać potrawy i napoje,
  • organizować i wykonywać pracę związaną z ekspedycją potraw i napojów,
  • oceniać jakość żywności oraz możliwości jej przechowywania.

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • praca w restauracjach, firmach cateringowych, pubach,
  • możliwość samodzielnego prowadzenia małej i średniej gastronomii.

Opiekun profilu:

mgr Beata Gawlyta

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja CogitoDOŁĄCZ DO NAS

Cukiernik/ Branżowa Szkoła I Stopnia ZS Cogito

Cukiernik
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • produkcji ciast, tortów i deserów,
  • produkcji cukierków, pralin, lodów,
  • obsługi zaawansowanych technologicznie maszyn stosowanych w produkcji cukierniczej,
  • wytwarzania cukierniczych elementów dekoracyjnych.

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • w zakładach cukierniczych w państwach Unii Europejskiej na stanowiskach produkcyjnych wyrobów czekoladowych, pieczyw cukierniczych trwałych i ciastkarskich,
  • w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery.
  • we własnej firmie specjalizującej się w cukiernictwie

Opiekun profilu:

mgr Renata Olszak-Flak

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja CogitoDOŁĄCZ DO NAS

Piekarz/ Branżowa Szkoła I Stopnia ZS Cogito

Piekarz
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • przygotowanie surowców do produkcji surowców piekarskich,
  • sporządzanie szerokiego asortymentu wyrobów piekarskich i wyrobów półcukierniczych,
  • obsług maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich

Perspektywy rozwoju i kariery:

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • w piekarniach rzemieślniczych i przemysłowych,
  • w placówkach handlowych prowadzących wypiek pieczywa oraz w cukierniach

Opiekun profilu:

mgr Renata Olszak-Flak

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja Cogito DOŁĄCZ DO NAS

Przetwórca mięsa/ Branżowa Szkoła I Stopnia ZS Cogito

Wędliniarz
Cogito

W tej specjalności nauczysz się:

  • produkcji szerokiego asortymentu wyrobów wędliniarskich,
  • oceny jakości mięs i jego przeznaczenie,
  • obsługi maszyn i urządzeń w przetwórstwie mięsnym.

Po ukończeniu szkoły masz szansę pracować:

  • w zakładach mięsnych rzemieślniczych i sieciach handlowych
  • we własnej firmie specjalizującej się w produkcji wędlin lub przetwórstwie mięsnym

Opiekun profilu:

mgr Renata Olszak-Flak

Dowiedz się więcej!
ZADZWOŃ +48 32 220 06 91

Superedukacja CogitoDOŁĄCZ DO NAS

Zespół Szkół COGITO im. Zbigniewa Herberta

IILO

Adres:

ul. Matejki 5, 41-100 Siemianowice Śląskie

Telefon:

+48 32 220 06 91

e-mail kontaktowy:

cogito@zs-cogito.pl

Danuta Kopyczok

Dyrektor

Danuta Kopyczok


Cogito

Zespół Szkół COGITO

Dodatkowe informacje

Realizacja programów europejskich:

  • Od 17 lat szkoła realizuje program Erasmus+ umożliwiający realizację zagranicznych praktyk zawodowych w Anglii. Udział młodzieży w stażach zagranicznych pozwala im na doskonalenie umiejętności zawodowych, językowych, poznanie kultury i tradycji państwa goszczącego oraz zdobycie certyfikatu zawodowego Europass.
  • Celem poszerzania umiejętności i kompetencji zawodowych uczniów w roku 2018 i 2019 szkoła realizuje europejski program „Wzmocnienie potencjału szkolnictwa zawodowego w mieście Siemianowice Śląskie”. Szeroka oferta certyfikowanych kursów zawodowych skierowana do młodzieży cieszy się dużym zainteresowaniem, a w szczególności kursy: prawa jazdy, barmana, baristy, obsługi turystycznej, komputerowe ECDL, administratora baz danych, obsługi kas fiskalnych, programów biurowych.
  • Projekt „Lepszy start w przyszłość”. Celem projektu „Lepszy start w przyszłość” jest poprawa efektywnego kształcenia ogólnego tj. wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów. Projekt obejmuje zajęcia dodatkowe z matematyki, fizyki, chemii oraz języków obcych. Dla uczestników projektu przewidziano także szkolenie z autoprezentacji oraz doradztwa zawodowego.
  • Projekt „Zainwestuj w swoją przyszłość” obejmuje warsztaty z zakresu organizacji reklamy i marketingu oraz przygotowanie uczniów do staży w TVP.

Współpraca z zewnętrznymi podmiotami

  • Współpraca z uczelniami wyższymi: Uniwersytetem Śląskim, Wyższą Szkołą Bankową, Śląską Wyższą Szkołą Medyczną, Śląskim Uniwersytetem Medycznym, Górnośląską Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości, Wyższą Szkołą Humanitas, Wyższą Szkołą Biznesu, Wyższą Szkołą Turystyki i Ekologii.
  • W 2018r. podpisaliśmy porozumienie ze Stowarzyszeniem Siemianowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku wyrażając chęć wzajemnej współpracy w zakresie rozwijania i promowania sztuki kulinarnej. Realizacja wspólnych warsztatów pn „ Seniorze gotuj z nami – pokoleniowe smaki” umożliwiających integrację międzypokoleniową, doskonalenie sztuki kulinarnej i promocję zdrowego żywienia.
  • W ramach praktycznej nauki zawodu ZS Cogito współpracuje z licznymi podmiotami gospodarczymi w tymi hotelami, restauracjami zarówno w Polsce jak i poza granicami kraju. Do grona współpracujących ze szkołą partnerów należą m.in.: Hotel Monopol, Hotel Angelo, Hotel Park Diament, Hotel Arsenal, Hotel Novotel.
  • Współpracujemy z partnerami gospodarczymi z Siemianowic Śląskich w tym w szczególności z zakładem Piekarniczo-Cukierniczym Handel Andrzej Ścigała z którym Szkoła Branżowa I stopnia podpisała umowę patronacką. ZS Cogito od wielu lat współpracuje z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości – coroczna obsługa Wielkiej Gali w Zabrzu.

Zajęcia dodatkowe

  • Prowadzenie zajęć pozalekcyjnych z uwzględnieniem potrzeb i zainteresowań uczniów: piłka siatkowa, koło fotograficzne, zajęcia wyrównawcze z matematyki, zajęcia przygotowujące do egzaminu maturalnego i zawodowego
  • Szkoła uczestniczy w wielu akcjach i prowadzi aktywne działania w sferze społecznej.
    W ramach tych działań wskazać należy:
    - coroczna organizacja Maratonu pisania Listów w ramach Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka. Akcję zainicjowała Amnesty International.
    - Włączenie się w akcje charytatywne: Góra Grosza, Szlachetna Paczka, Wkręć się w pomaganie oraz włączenie się w akcję Fundacji Wolne Miejsce
    – przygotowanie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych dla 3000 ubogich i samotnych.
    - Coroczny udział w akcji Bookcrosing – uczniowie szkoły czytają bajki i prowadzą zajęcia z dziećmi uczęszczającymi do świetlicy środowiskowej lub prowadzą akcję uwalniania książek (wszystkim chętnym rozdają książki).
    - Udział młodzieży szkoły w grze Miejskiej Fair Train pod patronatem Kuratorium Oświaty w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej.
    - Udział w Międzynarodowych Targach Turystycznych w Berlinie.

Szkolne sposoby na integrację, rozrywkę:

  • udział w wydarzeniach kulturalnych na terenie miasta, województwa i kraju,
  • wspólne wyjścia do kina i teatru,
  • udział w rajdach integracyjnych,
  • organizacja projektu skierowanego do uczniów klas pierwszych obejmującego wspólne gry, zabawy,
  • zimowy wyjazd na narty,
  • budowanie miłej atmosfery, wzajemnej życzliwości i partnerstwa,
  • kultywowanie tradycji szkolnej np. jubileusze szkolne, Dni Patrona, uroczyste obchody rocznicowe, spotkania świąteczne, organizacja cyklicznych konkursów i uroczystości.

Znani absolwenci szkoły:

  • Prezydent Miasta Siemianowice Śląskie – Rafał Piech
  • dr Marcin Myszogląd – prawnik
  • dr historii Anna Czerner – wykładowca akademicki na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz Uniwersytecie Śląskim
  • Marcin Janota – radny Rady Miasta Siemianowice Śląskie
  • Łukasz Ściebiorowski – radny Rady Miasta Piekary Śląskie
  • Szymon Zigler – producent filmowy
  • Joanna Kleczka, Joanna Boratyńska, Rafał Podlecki – nauczyciel ZS Cogito
  • Katarzyna Basiak, Marcin Rogala, Edyta Świądczak-Gurzęda, Oliwia Mroczkowska – pracownicy Urzędu Miasta Siemianowice Śląskie
  • Beata Szymczak – dyrektor przedszkola Nr 11